Naši učitelé na školení v Trondheimu

Učitelé pražské skandinavistiky si spolu s norskými kolegy z NTNU vyměňovali ve dnech 10.-13. května zkušenosti z výuky a prošli školením, jak norští kolegové implementují koncepci aktivního občanství / medborgerskap do vysokoškolské výuky.

Během pětidenního pobytu učitelé:

  • absolvovali školení v Mírovém centru ve Falstadu
  • vyslechli si tematické přednášky trondheimských badatelů v místech spjatých s nucenou prací cizinců během druhé světové války
  • přednesli přednášky u příležitosti vernisáže “Čechoslováci v Norsku”
  • zúčastnili se kulatých stolů, jak zapojit příběhy nuceně nasazených do výuky o válečné historii – téma gråzoner i historiefortelling
  • seznámili se s aktuálními doktorskými a postdoc. výstupy a jejich napojení na klíčové badatelské projekty ústavu Institut for moderne samtidshistorie NTNU.




Oddělení skandinavistiky přizvalo na školení postdoky z Ústavu germánských studií FF UK, Ústavu světových dějin FF UK a z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity a na tematické přednášky rovněž potomky nuceně nasazených Čechů.

Školení proběhlo v rámci projektu Česko-severská memorabilia II.- demokracie a aktivní občanství ve vysokoškolské výuce, podpořeného Fondy EHP v rámci program Vzdělání (Projekt institucionální spolupráce EHP-CZ-ICP-4-009).

Úvod > Důležitá oznámení > Videomanuál pro studenty vyjíždějící přes Erasmus+